Bert Bruggeman - 15/03/2016

‘Tabletnek’ steeds groter probleem onder kinderen

Wie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende “tabletnek” klachten ontwikkelen. Steeds meer kinderen hebben last van de zogenoemde tabletnek, waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. Dit meldt Vakblad Vroeg. Uit onderzoek dat is uitgevoerd in Denemarken blijkt dat onder de 5 tot 9-jarigen ongeveer een derde meer nekklachten heeft dan in 2008. Onder de 10 tot 14-jarigen ging ongeveer de helft meer jongeren langs de fysiotherapeut om behandeld te worden voor nekklachten.

 

Veilige tablet houding voor kinderen, liggend op de bank, nek goed ondersteund.

 

Door de voorovergebogen houding komen de nek en gewrichten onder extra spanning te staan. Niet alleen “tabletnek” klachten zijn het gevolg van langdurig gebruik van de tablet. Ook rug-, arm- en oogpijn zijn klachten die veel voorkomen onder kinderen en jongeren. Volgens professor kinesitherapie Barbara Cagnie, verbonden aan de universiteit van Gent, is het belangrijk om de problemen te voorkomen. Volgens Cagnie is het namelijk mogelijk dat de klachten nooit volledig zullen verdwijnen.

 

Veilige tablet houding voor kinderen, zittend aan tafel, tablet op een standaard.

 

“Een computerscherm kun je instellen op ooghoogte, bij een tablet of smartphone zit je voortdurend voorovergebogen”, zo zegt professor Cagnie. “Preventie speelt een belangrijke rol. Laat kinderen niet te lang een tablet of smartphone gebruiken en moedig ze aan om van houding te wisselen.”
Bron: www.defysiotherapeut.com

 

Veilige tablet houding voor kinderen, liggend op de bank of op de grond, als het hoofd ook nog ondersteund wordt is dat nog beter.

 

Wilt u nekklachten en houdingsproblemen bij uw kinderen voorkomen, Fysio Bruggeman kan uw kinderen trainen in veilig rug en nek gebruik en gebruikt daarbij moderne elektronische- mechanische hulpmiddelen die een remindersignaal geven bij foute nekposities opdat deze direct gecorrigeerd kunnen worden.

Meer lezen over nekklachten kunt u lezen met deze link.


Ga bij vragen of opmerkingen naar de pagina's van Enschede of Hengelo en neem contact via telefoon, email of whatsapp.