Bert Bruggeman - 15/07/2021

Zitten en afwisseling

Is zittend werk ongezond? Een peiling onder 45 duizend Zweedse werknemers

Mensen die op hun werk (bijna) fulltime zittend doorbrengen en degenen die tijdens zittend werk nauwelijks pauzeren kampen vaker met nek- en rugklachten. Ook vinden ze zichzelf ongezonder dan werknemers die op hun werk minder zitten of regelmatig pauzeren. Vaker pauzeren en oefenen kan de zelfgerapporteerde gezondheid bevorderen en beschermt mogelijk ook tegen nek- en rugklachten, veronderstellen Zweedse wetenschappers. Zij analyseerden gegevens van bijna 45 duizend werknemers.

img-fluid

Verband tussen zitten en gezondheid

Uit de analyses blijkt een verband tussen de zittijd op het werk en de zelfgerapporteerde gezondheid: hoe meer tijd werknemers zittend doorbrengen, hoe slechter ze hun eigen gezondheid beoordelen. Ook blijkt dat werknemers die veel zitten vaker nek- en rugklachten rapporteren dan mensen die op hun werk minder lang zitten.
Pauzeren
De wetenschappers vermoeden dat pauzeren en regelmatig opstaan de gezondheid bevordert. Werknemers die 75 tot 100 procent van hun werktijd zittend doorbrengen maar wel regelmatig pauzeren beoordelen hun eigen gezondheid beter dan vergelijkbare werknemers die niet pauzeren. Ook hebben pauzerende werknemers 10 tot 15 procent minder vaak nek- en rugklachten, zelfs als de wetenschappers in hun berekeningen corrigeren voor leeftijd, geslacht, body mass index, sportactiviteiten en
(werk)stress.

Sporten en zitten

Niet alleen werknemers die regelmatig pauzeren scoren hun gezondheid beter, ook mensen die regelmatig sporten vinden zichzelf gezonder. Zelfs als werknemers maar een kwart van hun werkdag zittend doorbrengen hebben ze al baat bij regelmatig sporten, concluderen de wetenschappers. Ze berekenden dat werknemers die vrijwel de hele dag zittend  doorbrengen het risico op een slechte zelfgerapporteerde gezondheid kunnen halveren door regelmatig te sporten.

Vrije tijd en zitten

Ook voor nek- en rugklachten blijkt de zittijd op het werk relevant: werknemers die zowel op hun werk als in hun vrije tijd veel zittend doorbrengen kampen vaker met nek- en rugklachten dan werknemers die in hun vrije tijd veel zittend doorbtengen, maar voor hun beroep vaker staan en lopen.

Nick Muhren MSc, vakreferent NPi en sportfysiotherapeut.

zitten en rug

Mogelijkheden om zitten af te wisselen, 1

Mogelijkheden om zitten af te wisselen, 2


Ga bij vragen of opmerkingen naar de pagina's van Enschede of Hengelo en neem contact via telefoon, email of whatsapp.