Dry Needling - Specialisatie - Fysio Bruggeman

Wat is dry needling?


Dry needling is een moderne behandelmethode om pijn te verminderen. De methode wordt wordt steeds populairder, omdat het effectief is.


Bij dry needling brengt een fysiotherapeut verschillende dunne naalden in uw huid. Het zijn fijne, korte en roestvrijstalen naalden die geen vloeistof in het lichaam injecteren. Dat is de reden waarom de term "droog" wordt gebruikt.


De therapeut plaatst de naalden in zogenaamde "triggerpoints" in je spier of weefsel. Deze triggerponts zijn pijnlijke spierknopen of verharding die moeilijk kunnen ontspannen.


Het idee van dry needling is dat de naald helpt de knoop los te maken en spierpijn te verlichten. De naalden blijven een korte tijd in de huid zitten.


Wanneer dry needling?

Dry needling is niet voor de behandeling van alle klachten geschikt. De therapeuten van Fysio Bruggeman kunnen beoordelen of het toegevoegde waarde voor u heeft. Klachten waarbij deze behandeling verlichting kan bieden:

  • Pijn en stijfheid, lokaal in een spier en ‘op afstand’.
  • Verminderde kracht in spier of spieren zonder zenuwletsel.
  • Acute klachten, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval of sportletsel.
  • Chronische klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS.
  • Klachten na langdurig niet-bewegen, bijvoorbeeld vanwege gips, een brace of sling.
  • Sportgerelateerde klachten door overbelasting.
  • Krampverschijnselen in spieren.
Dry Needling behandeling - Fysio Bruggeman

Wil je meer weten over dry needling of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.


Meer info
Verlichting door triggering

Wanneer spieren overmatig worden gebruikt of worden overbelast, kunnen ze knooppunten ontwikkelen die myofasciale triggerpoints worden genoemd en die geïrriteerd zijn en pijn veroorzaken.

Een overbelaste spier ondergaat een energiecrisis waarbij de spiervezels, door langdurige of onaangepaste contractie, niet langer voldoende bloedtoevoer krijgen. Als de spier geen normale bloedtoevoer krijgt, krijgt hij niet de zuurstof en voedingsstoffen die de spier in staat stellen terug te keren naar zijn normale rusttoestand.

Het weefsel in de buurt van het triggerpoint wordt zuurder, en de zenuwen worden gesensibiliseerd, waardoor het gebied pijnlijk of pijnlijk wordt.

Het stimuleren van een triggerpoint met een naald helpt de normale bloedtoevoer terug te brengen en de spanning los te laten. Het prikkende gevoel kan ook de hersenen stimuleren om endorfine vrij te geven – het lichaamseigen “zelfgemaakte pijnmedicijn”.

Om de triggerpoints van een patiënt te lokaliseren, palpeert de therapeut het gebied met zijn of haar handen. Een triggerpointkaart die de veel voorkomende plaatsen in het lichaam aangeeft waar triggerpoints ontstaan, kan nuttig zijn, maar elke patiënt is een beetje anders. Dat is waar de vaardigheid van de clinicus om de hoek komt kijken, om het gebied te palperen en het triggerpoint te lokaliseren.

Zodra een triggerpoint is gelokaliseerd, brengt de therapeut er een naald door de huid direct in. Hij of zij kan de naald een beetje rondbewegen om te proberen een zogenaamde lokale twitch response op te wekken, wat een snelle spasme van de spier is. Deze reactie kan juist een goed teken zijn dat de spier reageert.

Sommige patiënten voelen vrijwel direct na een dry needling-sessie verbetering in hun pijn en mobiliteit. Bij anderen duurt het meer dan een sessie.

Hoe dan ook, het is belangrijk om de behandelde spieren los te houden door ze te blijven bewegen binnen hun nieuwe bewegingsbereik na de behandeling, voegt hij eraan toe. Er kan enige pijn aanwezig zijn gedurende 24 tot 48 uur erna.

Is het geschikt voor u?
Uw therapeut kan u adviseren of dry needling een nuttige aanvulling kan zijn op uw behandelplan voor spierherstel, mobiliteitsproblemen, of acute of chronische pijn.