Hernia, Ischias en Spit

poster rugklachten
Rafys rugscholingsboekje

Vul met deze link de STOP rugklachten vragenlijst in en u ontvang vrijblijvend een professioneel advies!

Herstel snel en goed en voorkom herhaling van hernia, spit en ischias

Hernia, ischias, spit. Tussen je wervels zitten tussenwervelschijven, in die tussenwervelschijf zit een kern die omgeven is door stevige banden.

Hernia, Ischias en SPIT

Hoe zit dat precies met een hernia?

Hernia, ischias en spit zijn eigenlijk dezelfde soort klachten, Er zijn banden overrekt aan de achterkant door bolle rugbelastingen van bukken, tillen en zitten. Bij spit zijn er een paar overrekt, bij ischias meer en bij hernia nog meer. De blessures zijn te vergelijken met een enkelbandblessure. Daarmee moet je ook een tijd voorzichtig doen. Zo is het met hernia, ischias en spit ook. Naast de behandeling van de symptomen als spierpijn en stijfheid moet je ook vooral even voorzichtig met je rug omgaan en bolle rugbelastingen voorkomen. Men heeft vaak geen idee hoe zwaar de rugbelastingen in het dagelijkse leven zijn bij gewoon bukken, tillen en zitten. In onderstaande afbeeldingen kun je zie hoe zwaar, vooral bolle rugbelastingen, zijn en hoe verstandig het is om die rugbelastingen te voorkomen.

 

Hernia, Ischias en SpitHernia, Ischias en Spit

 

Symptomen bij spit

  • Pijn in je onderrug.
  • Als je hoest, niest of perst, wordt het erger.

Symptomen bij ischias en hernia

  • Pijn in je onderrug.
  • Als je hoest, niest of perst, wordt het erger.
  • Uitstralende pijn naar bil, been, en soms zelfs tot aan de voet.
  • tintelingen en doofheid in de benen

Naast de behandeling is bij hernia, ischias en spit vooral ook het aanleren van veilig ruggebruik van belang.

Bij Fysio Bruggeman zijn we gespecialiseerd in rugscholing en gebruiken we de modernste hulpmiddelen zoals de STEP Bel en BodyGuard.

Vaak lossen we ook hernia en ischias hiermee op en kunnen we operaties voorkomen.

Direct contact met een van onze fysiotherapie medewerkers?

De eerste behandeling bij Hernia, Ischias en Spit

Tijdens de eerste behandeling voert de fysiotherapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt. Ook voert hij of zij een lichamelijk onderzoek uit. De fysiotherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de fysiotherapeut of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

Verwijzing

Een fysiotherapeutisch consult of fysiotherapeutische behandeling kan volgen op verwijzing van de huisarts of een specialist. Uw arts beschikt immers over informatie die voor uw behandeling van belang kan zijn. U kunt ook direct bij ons terecht, verwijzing van en huisarts is niet meer nodig vanaf 2006. Bij twijfel of fysiotherapie iets voor u is kunt u direct contact met ons opnemen en ons vragen dit te beoordelen. Voor fysiotherapie in Hengelo of in Enschede zit u bij ons helemaal goed!

Vergoeding

Er zijn wettelijke tarieven voor fysiotherapie. De behandeling wordt door particuliere verzekeraars en ziekenfondsen vergoed.

Opleiding

De fysiotherapie heeft zich als paramedische beroepsgroep sterk ontwikkeld. Voor een deel heeft dit te maken met de strenge basiseisen die aan een fysiotherapeut gesteld worden. De opleiding tot fysiotherapeut is een vierjarige HBO-studie aan een Hogeschool voor de Gezondheidszorg.

Ook de beroepsorganisatie van fysiotherapeuten (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) bewaakt voortdurend de kwaliteit. Mede dankzij hun inspanning bestaan er nu gedragsregels voor fysiotherapeuten, klachtenprocedures voor patiënten, na- en bijscholingsprogramma’s en kennisuitwisselingsprojecten.