Manuele therapie

Snel antwoord op al je vragen over manuele therapie.


Manuele therapie - Specialisatie - Fysio Bruggeman

Wat is manuele therapie?


Manueeltherapeuten zijn goed in het onderzoeken en behandelen van mensen met pijn aan de rug, nek, armen en benen.


Het bewegen van gewrichten is een belangrijk punt van aandacht. Als de gewrichten weer soepel bewegen, dan neemt de pijn ook af. Een manueel therapeut heeft na een fysiotherapie verder geleerd voor de opleiding manuele therapie.


Wanneer een manueel therapeut?

De meest bekende klachten om te behandelen zijn nekpijn en rugpijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Hoofdpijn.
  • Duizeligheid.
  • Niet meer normaal naar links of rechts kennen kijken.
  • Moeite met bukken of zitten vanwege rugpijn.
  • Een stijve nek.
  • Ischias.
  • Spit.
manueel therapeut - Fysio Bruggeman

Wil je meer informatie over manuele therapie of wil je een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.


Meer info

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Het verschil tussen is voor sommige mensen niet altijd even duidelijk. Het grootste onderscheid tussen manuele therapie en fysiotherapie is het werken met de handen. Een manueel therapeut zet meer zijn of haar handen in tijdens het onderzoek en de behandeling. Ze zijn speciaal opgeleid om om te voelen of een gewricht wel of niet soepel beweeg. Bovendien betekent het woord manueel ‘hand’, dus manuele therapie is dus eigenlijk ’therapie met de hand’.

Een fysiotherapeut gebruikt ook wel zijn handen, maar zijn minder gespecialiseerd. Het accent van een fysiotherapeutische behandeling ligt meer op het algemeen bewegen. Er wordt vaker gebruik gemaakt van oefenapparatuur en oefenprogramma’s om het herstel te bevorderen.

Het is niet zo dat de ene beter is dan de andere. Beide behandelmethodes zijn effectief. Ze kunnen samen worden ingezet of apart, afhankelijk van de klacht en persoon.

Welke aandoeningen behandelen manueel therapeuten?

Er zijn veel klachten die kunnen worden behandeld met manuele therapie (Door sommigen aangeduid als manuele fysiotherapie). Hieronder een aantal bekende en minder bekende voorbeelden.

Hoofdpijn en manuele therapie

De drie meest voorkomende types hoofdpijn zijn:

  • Spierspanningshoofdpijn
  • Cervicogene hoofdpijn
  • Migraine

Spierspanningshoofdpijn

Het belangrijkste symptoom van spiespanningshoofdpijn is de aanwezigheid van een knellende, drukkende hoofdpijn rondom of aan beide kanten van het hoofd. Manuele therapie is bewezen effectief bij dit type hoofdpijn.

Cervicogene hoofdpijn

Cervigene hoofdpijn uit zich voornamelijk door een eenzijdige hoofdpijn. De pijn komt vanuit de nek en straalt uit naar het hoofd, vaak met een nek die niet goed kan bewegen. Manuele therapie is ook bewezen effectief bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn.

Migraine

De voornaamste symptomen van migraine zijn een kloppende / bonzende hoofdpijn, gepaard met overgevoeligheid voor licht / geluid. Ook komt misselijkheid en braken ook vaak voor. De duur van migraine aanval varieert van een aantal uren tot een aantal dagen. Manuele therapie is niet effectief bij de behandeling van migraine zelf. Echter, migraine gaat vaak gepaard met spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn. Deze vormen van hoofdpijn zijn wel behandelbaar.

Nekpijn

Nekpijn komt veel voor bij vrouwen en mannen. Het kan zijn dat je last hebt van een zeurende pijn met of zonder uitstraling naar een of beide armen. Ook komt stijfheid van spieren van en rondom de nek vaak voor. Nekpijn kan heel beperkend zijn in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij werk of het uitvoeren van een hobby. Manueeltherapeuten zijn met name opgeleid om nekpijn te behandelen.

Pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug komt regelmatig voor bij zowel mannen als vrouwen. De pijn kan er plotseling zijn zonder enige oorzaak of kan geleideijk ontstaan en steeds erger worden. Soms is de pijn alleen te voelen in de onderrug, maar kan ook uitstralen naar de een of beide benen. Een manueeltherapeut is bij uitstek geschikt om je helpen bij het verhelpen van deze lichamelijke klacht.

De vergoeding voor manuele herapie

De vergoeding voor deze vorm van therapie wordt gedekt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde therapeut gaat. Fysio Bruggeman heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Afhankelijk van de zorgverzekaar en de aanvullende verzekering wordt een bepaald aantal behandelingen volledig vergoed. De dekking bij niet-gecontracteerde praktijken is meestal een stuk minder.