Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?
Het verschil tussen is voor sommige mensen niet altijd even duidelijk. Het grootste onderscheid tussen manuele therapie en fysiotherapie is het werken met de handen. Een manueel therapeut zet meer zijn of haar handen in tijdens het onderzoek en de behandeling. Ze zijn speciaal opgeleid om om te voelen of een gewricht wel of niet soepel beweeg. Bovendien betekent het woord manueel ‘hand’, dus manuele therapie is dus eigenlijk ’therapie met de hand’.
Een fysiotherapeut gebruikt ook wel zijn handen, maar zijn minder gespecialiseerd. Het accent van een fysiotherapeutische behandeling ligt meer op het algemeen bewegen. Er wordt vaker gebruik gemaakt van oefenapparatuur en oefenprogramma’s om het herstel te bevorderen.
Het is niet zo dat de ene beter is dan de andere. Beide behandelmethodes zijn effectief. Ze kunnen samen worden ingezet of apart, afhankelijk van de klacht en persoon.
Welke aandoeningen behandelen manueel therapeuten?
Er zijn veel klachten die kunnen worden behandeld met manuele therapie (Door sommigen aangeduid als manuele fysiotherapie). Hieronder een aantal bekende en minder bekende voorbeelden.
Hoofdpijn en manuele therapie
De drie meest voorkomende types hoofdpijn zijn:
- Spierspanningshoofdpijn
- Cervicogene hoofdpijn
- Migraine
Spierspanningshoofdpijn
Het belangrijkste symptoom van spiespanningshoofdpijn is de aanwezigheid van een knellende, drukkende hoofdpijn rondom of aan beide kanten van het hoofd. Manuele therapie is bewezen effectief bij dit type hoofdpijn.
Cervicogene hoofdpijn
Cervigene hoofdpijn uit zich voornamelijk door een eenzijdige hoofdpijn. De pijn komt vanuit de nek en straalt uit naar het hoofd, vaak met een nek die niet goed kan bewegen. Manuele therapie is ook bewezen effectief bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn.
Migraine
De voornaamste symptomen van migraine zijn een kloppende / bonzende hoofdpijn, gepaard met overgevoeligheid voor licht / geluid. Ook komt misselijkheid en braken ook vaak voor. De duur van migraine aanval varieert van een aantal uren tot een aantal dagen. Manuele therapie is niet effectief bij de behandeling van migraine zelf. Echter, migraine gaat vaak gepaard met spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn. Deze vormen van hoofdpijn zijn wel behandelbaar.
Nekpijn
Nekpijn komt veel voor bij vrouwen en mannen. Het kan zijn dat je last hebt van een zeurende pijn met of zonder uitstraling naar een of beide armen. Ook komt stijfheid van spieren van en rondom de nek vaak voor. Nekpijn kan heel beperkend zijn in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij werk of het uitvoeren van een hobby. Manueeltherapeuten zijn met name opgeleid om nekpijn te behandelen.
Pijn in de onderrug
Pijn in de onderrug komt regelmatig voor bij zowel mannen als vrouwen. De pijn kan er plotseling zijn zonder enige oorzaak of kan geleideijk ontstaan en steeds erger worden. Soms is de pijn alleen te voelen in de onderrug, maar kan ook uitstralen naar de een of beide benen. Een manueeltherapeut is bij uitstek geschikt om je helpen bij het verhelpen van deze lichamelijke klacht.
De vergoeding voor manuele herapie
De vergoeding voor deze vorm van therapie wordt gedekt vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dit geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde therapeut gaat. Fysio Bruggeman heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Afhankelijk van de zorgverzekaar en de aanvullende verzekering wordt een bepaald aantal behandelingen volledig vergoed. De dekking bij niet-gecontracteerde praktijken is meestal een stuk minder.