Clicky

artrose knie


Bert Bruggeman - 29/07/2022

Voorkom overbelasting bij artrose

In  van Fysiopraxis van okober 2018 schreef Professor Jaap Harlaar: bewegen is en blijft belangrijk, ook voor mensen met artrose, en dan het liefst op een gezonde manier en dat hierbij vooral het voorkomen van overbelasting belangrijk is om de artrotische knie te laten herstellen.

Met een knieschoolorthese en Kniealarm sensoren kunnen we mensen goed leren om overbelasting te voorkomen. Mensen krijgen hiermee feedback op het moment dat ze hun knie dreigen te overbelasten bij allerhande dagelijkse activiteiten. Deze feedback is tevens behulpzaam bij het aanleren van actief veilig kniegebruik.

Naast oefenen en trainen zijn softbraces nuttig.

In hetzelfde nummer schreef Tomasz Cudejko in zijn proefschrift over het nut van softbraces bij artrose knie.

Twee casussen over artrose knie en de inzet van een softbrace

  1. Een mevrouw met erg slechte artrotische knieën, waaraan ze al negen keer was geopereerd had onze kniebrace super geleend van iemand.
    Ze had met deze kniebrace weinig last tijdens het sporten en ze wilde nu graag zelf voor beide knieën een brace kopen.
  2. Een tweede dame met artrotische knieklachten kon niet goed meer lopen en ze zou de volgende dag op vakantie gaan, waar ze erg tegenop zag, omdat ze zo beperkt was in het lang staan en lopen.

We hebben haar een kniebrace met kruisbanden aangedaan. Zonder de kruisbanden zat de kniebrace al prettig, maar met de kruisbanden voelde ze direct de pijn wegtrekken.

Ze heeft even wat heen en weer gelopen en had het gevoel dat ze ‘zweefde’.

De kniebrace hield ze direct aan en ze had weer zin om weg te gaan, tot grote opluchting van haar zoon die bij haar was, omdat hij bang was dat de vakantie niet door zou gaan.
Ze durfde nu zelfs direct even de stad in te lopen.

 


Ga bij vragen of opmerkingen naar de pagina's van Enschede of Hengelo en neem contact via telefoon, email of whatsapp.