Clicky

O-benen en wigzolen


Bert Bruggeman - 02/05/2022

Artrotische knieklachten bij O-benen

Een zestig jarige man met O-benen had artrotische knieklachten rechts > links.
De huisarts stuurde hem voor een kniebrace ter ondersteuning van zijn rechter knie waar hij de meeste last van had.

Hij had ook duidelijke O-benen, daarom hebben we hem naast een kniebrace ook een wigzool van 3 graden gegeven om zo de mediale knie te ontlasten.
Meneer kwam een week later terug om ook voor het linker been een zooltje te halen en ook nog een paar voor in zijn wandelschoenen.

De wigzool was hem heel goed bevallen. Hij kwam volgens eigen zeggen als een kreupele binnen maar na 15 minuten kon hij al bijna zonder pijn lopen. Het leek Lourdes wel zo gaf hij aan.

In de wandelschoenen hebben we een paar wigzolen van 6 graden onder de inlays bevestigd om hiermee nog meer mediale ontlasting van de knie te bewerkstelligen.

wigzool bij O-benen

O-benen en schokabsorptie

We legden hem ook uit dat een schokabsorberende inlegzool mogelijk nog meer ontlasting van de knie kon bewerkstelligen als zou blijken dat de knieklachten hinderlijk aanwezig bleven of weer opspeelden.
Bij artrotische knieklachten is de combinatie van wigzolen en schokabsorptie een interessante mogelijkheid om voor goede ontlasting van de knie te zorgen.

schokabsorptie bij O-benen

Thuistractieset

Een andere mogelijkheid om voor ontlasting van de artrotische knie te zorgen is een thuistractieset, waarmee men een aantal keren per dag voor een flinke ontlasting van de knie kan zorgen.

tractie bij artrose en O-benen


Ga bij vragen of opmerkingen naar de pagina's van Enschede of Hengelo en neem contact via telefoon, email of whatsapp.